De romantische lichtstad Parijs is het decor voor deze avontuurlijke familiemusical, waarin de vriendelijke en verlegen klokkenluider Quasimodo leeft in de klokkentorens van de Notre Dame, hoog boven de stad. Hoewel zijn beschermheer Frollo streng is en niet toelaat dat Quasimodo de torens verlaat, ontsnap hij toch naar buiten en bezoekt hij het Zottenfestival, het grootste en kleurrijkste feest van het jaar. Daar ontmoet hij de beeldschone Franse Esmeralda en raakt hij in een strijd verwikkeld waarin hij haar zal moeten beschermen…
In het jaar 1831 ging Victor Hugo, de Franse schrijver die later in zijn carrière ook Les Miserables zou schrijven, op onderzoek in de kathedraal Notre Dame de Paris, in zijn eigen stad. Daar trof hij in een hoekje van een toren de letters ‘verdoemd’aan, in de Middeleeuwen door iemand op de muur gekrast. Hij vroeg zich af wie dit hier zo’n 400 jaar voor zijn tijd had ingekrast, wie zich verdoemd voelde in de toren
van de Notre Dame. Dat bracht hem op het idee van Quasimodo, een klokkenluider die in die toren geleefd zou kunnen hebben. Hij was anders dan de rest van de Parijzenaren, mocht niet weg uit de toren en voelde zich… verdoemd. Dit verhaal groeide uit tot 11 boeken van Victor Hugo, oorspronkelijk gepubliceerd onder de naam Notre Dame de Paris en bij ons bekend als De Klokkenluider van Notre Dame.
Bijna tweehonderd jaar stonden dit verhaal en de basiliek in Parijs waar dit verhaal zich afgespeeld zou kunnen hebben, symbool voor de middeleeuwen, de Gotische architectuur en Parijs als geheel. Tot 2019, toen een brand grote delen van de Notre Dame verwoestte en er wereldwijd werd gevreesd voor het voortbestaan.
Gelukkig hebben geldschieters van over de hele wereld het mogelijk gemaakt dat de Fransen de kerk snel weer konden restaureren en gaat precies in dit najaar van2024, de kerk alweer open voor publiek. Dat is hét moment om de Notre Dame ook in de theaters weer in alle glorie te laten herleven, met een compleet nieuwe bewerking van De Klokkenluider van Notre Dame door Theater Terra. De voorstelling begint in het heden, waarbij een archeoloog tijdens de restauratie van de kerk na de brand, opnieuw de woorden ‘verdoemd’ aantreft in een toren, net als Victor Hugo bijna 200 jaar geleden. En dan komt het verhaal van de Klokkenluider opnieuw tot leven. En straalt de Notre Dame vanaf 2024 als nooit te voren, juist ook
in het theater, waar we cultuur beleven en vieren