zo 24 nov 15:00

Zuid-Hollands Symfonieorkest

Oude Kerk Klassiek
zo 24 nov
15:00

In samenwerking met Stichting Vrienden van de Oude Kerk Naaldwijk en Westland Cultuurweb organiseert De Naald een reeks toegankelijke, klassieke concerten onder de noemer 'Oude Kerk Klassiek'. Dit seizoen zijn o.a. te gast het Westland Saxofoon Orkest, Camerata RCO, het Zuid Hollands Symfonieorkest, Camerata Terra Reno en concertpianist Erwin Rommert Weerstra.

Tijdens dit concert is het Zuid Hollands Symfonieorkest te gast en brengen het volgende programma: 

Richard Wagner – Ouverture Tristan en Isolde
Aleksandr Glazunov – vioolconcert
Sergej Rachmaninov – Symfonische Dansen

Over het programma
Het Zuid-Hollands Symfonieorkest (ZSO) is een terugkerende gast in de Oude Kerk in Naaldwijk. Voor dit concert heeft het ZSO weer een mooi programma uitgekozen. Voor de pauze brengt het orkest de ouverture Tristan en Isolde ten gehore. Daarna zal het vioolconcert van Glazunov te horen zijn, waarbij het orkest de samenwerking heeft gezocht met een zeer jonge violiste, Luna van Leeuwen.

Na de pauze staan de Symfonische Dansen van Rachmaninov op het programma. Een veelzijdig stuk, met een zeer uitgebreide bezetting en prachtige partijen en belangrijke momenten voor alle instrumenten. Aansprekende en opzwepende dansen en prachtige melodieën, met tevens een grote spanningsboog van een symfonie.

Dirigent Joost: “Nadat het orkest in het verleden Tsjaikovski prachtig heeft gespeeld, is dit werk van Rachmaninov een volgende stap. Het orkest moet niet alleen een diepe orkestklant tentoonspreiden, die nodig is voor het uitvoeren van dit Russische repertoire, maar ook een enorme frisheid en virtuositeit. Het stuk is ontzettend rijk aan verschillende sferen: het eerste deel is militaristisch en tragisch en in het tweede deel komen de walsen van Tsjaikovski op een spookachtige manier tevoorschijn. Het derde deel is een enorme oefening in samenspel en virtuositeit. Kortom, het is een heerlijk stuk om in vast te bijten als orkest, en daarnaast is het voor het publiek een achtbaan van karakters en sferen.”

Over...

Het Zuid-Hollands Symfonie Orkest is in 2000 opgericht en repeteert in Den Haag. Voor een orkest met vaste samenstelling is het ZSO een relatief jong orkest. Het orkest combineert ambitie met plezier. Leden van het ZSO krijgen volop de kans om het beste van zichzelf te laten horen en zich verder te ontwikkelen.

Joost Geevers is sinds 2006 dirigent van het ZSO. Onder zijn leiding gaat het orkest het avontuur niet uit de weg. De concertprogramma’s laten een grote verscheidenheid aan composities zien. Naast het ‘ijzeren repertoire’ van bijvoorbeeld Beethoven, Brahms en Tsjaikovski, voert het ZSO ook modernere werken van componisten als Debussy, Ravel en Stravinsky uit. Het orkest ontwikkelt hierdoor flexibiliteit en muzikaliteit en de wekelijkse repetitie blijft afwisselend en uitdagend.

Het ZSO begeleidt vaak jonge, talentvolle musici. Dit is niet alleen voor de solist maar ook voor het orkest een inspirerende ervaring. Om ook kinderen in aanraking te laten komen met klassieke muziek, probeert het orkest elke twee jaar op een basisschool in Den Haag op te treden. Zowel de kinderen als het orkest beleven veel plezier aan deze optredens.

Over de solist, Luna van Leeuwen
Luna, geboren in 2003, werd toegelaten tot de Jong Talent klas van het Koninklijk Conservatorium Den Haag op de leeftijd van zeven jaar, waar zij studeerde bij Koosje van Haeringen. In 2017 zette ze haar studie voort bij Stephan Picard, eerst in Den Haag en sinds januari 2018 aan de Hanns Eisler Hochschüle für Musik in Berlijn. Daarnaast volgde Luna masterclasses bij onder andere Simone Lamsma.Luna heeft diverse prijzen gewonnen, zoals in 2015 de eerste prijs op het concours voor jonge violisten van de Anton Rubinstein Musikakademie Düsseldorf. In 2016 won Luna de eerste prijs van Het Nederlandse Vioolconcours, categorie Iordens. De jury roemde hierbij haar verbeeldingskracht. In 2017 won ze de tweede prijs en de publieksprijs tijdens de Nationale Finale van Prinses Christina Concours. In 2018 was Luna de eerste violiste die het Koninklijk Concertgebouw Concours won. In datzelfde jaar maakte ze haar debuut in de Grote Zaal van het Concertgebouw als soliste met het Residentie Orkest. Verder heeft ze gesoleerd met het Haydn Jeugd Strijkorkest, het Metropool Orkest en het Real Filharmonia de Galicia in Spanje. In 2018 werd ze uitgenodigd te spelen tijdens het aandeelhoudersconcert van het Concertgebouw. Onlangs werd ze geselecteerd voor het ‘All of Bach’ project van de Nederlandse Bachvereniging in samenwerking met het Nederlands Vioolconcours.

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.
Lees meer over ons privacybeleid.