za 21 mrt 20:15

Doet sneeuw pijn

Solo Stories met Saskia Temmink
za 21 mrt
20:15

Eindelijk hebben ze elkaar gevonden. Ze beginnen een leven samen en krijgen een zoon. Dan gaat hij zoals elk jaar skiën met zijn vrienden. Maar deze keer komt hij niet meer terug. Na de begrafenis rest er een levensgroot gat dat opnieuw gevuld moet worden. Maar hoe?

Een tragikomische monoloog over een vrouw die de dood van haar man een plek heeft te geven, maar tegelijkertijd ook als moeder door moet met het dagelijks leven. Over een ondenkbaar verlies, maar ook over de onwaarschijnlijke kracht om opnieuw te beginnen. Gebaseerd op het gelijknamige, autobiografische boek van journalist Carolien Spaans. Op het toneel gebracht door Saskia Temmink (Bloedverwanten, de 12 van Oldenheim).

Om 19.00 uur is er een gratis voorbespreking over deze voorstelling. Opgeven hiervoor kan via de balie van De Naald.

Interview met hoofdrolspeelster Saskia Temmink: 
Toen productiehuis Solo Stories Saskia benaderde voor ‘Doet sneeuw pijn’, hoefde ze niet lang na te denken. “‘Doet sneeuw pijn’ toont hoe je met pijn om kan gaan. Het is een verhaal over rouw, over hoe een vrouw die dacht dat ze niet veel aankon zich staande houdt. Ze komt eigenlijk nog sterker uit de strijd dan ze ooit had durven denken.”

Met ‘ze’ verwijst Temmink naar journalist Carolien Spaans, werkzaam voor o.a. de Volkskrant en magazine JAN. Spaans’ man Jean-Michel overleed door een skiongeluk tijdens een uitje met zijn werk. Hun zoontje was toen 7 maanden oud. Ze schreef een boek over de ontmoeting en relatie met Jean-Michel en wat er met haar gebeurde na zijn dood. Dat boek, ‘Doet sneeuw pijn’, werd enthousiast ontvangen door pers, lezers en medejournalisten: ‘Ondanks het heftige onderwerp is Doet sneeuw pijn ook komisch, en dat is heel knap’ (Nadia Moussaid), ‘Prachtig en hartverscheurend. Kon het niet wegleggen’ (Nynke de Jong), ‘Raak, rauw en retegeestig tegelijk’ (Eva Hoeke).

(...) Een voorstelling over een heftig thema dus, maar ook met een mooie boodschap. Saskia: “Verliezen is eenzaam, maar heeft ook veel universele kanten. Het daarover vertellen levert hopelijk de verbinding op die ik altijd nastreef. Zo hoop ik dat het publiek de zaal verlaat: verbonden en enigszins gelouterd.”

Lees hier het volledige interview. 

Ook Parool interviewde Saskia Temmink:

Een voorstelling over rouwen spelen en daarna naar vergelijkbare ervaringen van bezoekers luisteren, is dat zwaar?
“Dat is het gek genoeg niet. Ik wil voorstellingen maken die tot denken aanzetten, die verbinden en gesprekken op gang brengen. Doet sneeuw pijn gaat boven­dien over de opwaartse kracht van die vrouw: na alles wat haar is overkomen probeert ze een manier te vinden om verder te leven. En uiteindelijk is het een liefdesverhaal."

Lees het stuk hier terug. 

Over...

Voorbespreking
Dramaturg Annemiek Lely vertelt tijdens de voorbespreking meer over de inhoud en achtergrond van de voorstelling. Waar gaat Doet sneeuw pijn over? Waarom koos Solo Stories ervoor om dit boek van journalist Carolien Spaans te bewerken voor een theatervoorstelling? Hoe maak je van een boek een monoloog voor het toneel? Wie werken er aan deze productie mee? Annemiek zal tevens een paar kleine hints geven die maken dat je de voorstelling net iets anders gaat bekijken. Ook zal Annemiek ingaan op de thematiek van de voorstelling.

De voorbespreking is gratis te bezoeken. Opgeven via de balie van De Naald. 

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.
Lees meer over ons privacybeleid.