vr 10 jan 20:15

De Ervaring - De Bovengrens II

Lebbis
vr 10 jan
20:15
  • vr 10 jan
    20:15
    Jumbo Koornneefzaal

42. Dat is, volgens één van de grootste bestsellers allertijden The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, het antwoord op de zin van het leven. Volgens Lebbis is het ‘iets meemaken’.

En het toppunt van iets meemaken is ‘een ervaring’. Dat je iets meemaakt en dat je het een paar jaar later nog weet. Ervaringen zijn scheerlijnen van je geest. Hoe meer scheerlijnen hoe strakker hij staat. En hoe steviger hoe mooier. Nou. Dat doet een ervaring.

“In De Bovengrens deel 1 heb ik gekeken waar we te ver zijn gegaan. We willen steeds meer, maar het brengt ons weinig. In De Ervaring ga ik kijken hoe we weer iets kunnen ervaren. Hoe we de scheerlijnen weer op spanning brengen. Nou, als je dit allemaal gelooft, ga je een topavond tegemoet!”

“Verfrissend hoe Lebbis altijd zegt waar het op staat"

NRC

Over...

De pers over zijn vorige voorstelling De Bovengrens (deel I):

Volkskrant (★★★★ )
“Lebbis is in vorm en weet zijn bekende, knalgroene boodschap haarscherp en humoristisch te verwoorden. In een prachtig decor van een kaalgevreten landschap met daarop een vervallen reuzenrad vertelt Lebbis in De Bovengrens over maat houden en bescheiden leven, over het belang van schaarste, over niet door de bovengrens heen willen breken. Mensen willen altijd meer, maar kunnen niet met overvloed omgaan en verwoesten zo in hoog tempo de planeet. (…) Zijn moralisme werkt in de knap opgebouwde voorstelling nooit op de zenuwen. Lebbis’ redeneringen zijn zo slim en subtiel dat je je snel laat overtuigen. (…) De gedreven verteller die soms weer lekker fel uit zijn slof schiet, weet als geen ander hoe hij zijn boodschap moet overbrengen.”

NRC (★★★★ )  
“Lebbis levert op overtuigende wijze kritiek op de menselijke domheid. (…) Lebbis toont ons zijn persoonlijke zoektocht naar een moderne, verantwoorde levensstijl, waarin vlees eten en vliegen echt niet meer door de beugel kan. Zo probeert hij ook in zijn eigen leven een bovengrens aan te houden. Dat het thema van de overvloed onverminderd actueel is, maakt ook een beetje treurig. Blijkbaar hebben we in al die jaren niets geleerd. Lebbis heeft veel pijnlijk-grappige voorbeelden van de menselijke domheid. (…) Lebbis wisselt zijn tirades tegen aandeelhouders en verzekeringsagenten af met luchtige verhalen waarin hij zijn zoektocht naar een bewustere omgang met de wereld prachtig invoelbaar maakt en waarin ook de hoop op een betere toekomst doorklinkt.”

Parool: 
“Lebbis beargumenteert overtuigend. (…) De thematiek is niet nieuw voor Lebbis, maar hij werkt hem hier ontzettend goed uit. Aan de ene kant zeer vurig (“Ik begin een beetje activistisch te worden, “zegt hij bijna verontschuldigend), aan de andere juist erg empathisch. (…) Het lichaam mag op zijn retour zijn, de geest is dat gelukkig nog niet.”

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.
Lees meer over ons privacybeleid.