Een komisch en tragische voorstelling tegelijkertijd

In de nieuwe duovoorstelling ‘Zin’ van Arjan Ederveen en Jack Wouterse is de dood het hoofdonderwerp. In ‘Zin’ beleef je het verhaal over twee TV-koks en een schrijfster van keukenmeidenromans die in het laatste deel van haar leven zit, samen met haar zoogvrouw. Een komisch maar tragische voorstelling, met lovende kritieken na het zien van de première. Zaterdag 16 november te zien in De Naald.

“Ik vind de naderende dood een goede levensfase om over te schrijven’’, bekent Ederveen (63), de maker van het stuk. “Bovendien geeft het houvast voor de afloop. Ik weet waar ik naar toe moet tijdens het schrijven, dat is prettig.’’ Echt bezig met de dood zijn ze zelf niet. “Ja, je denkt er wel eens aan’’, erkent Wouterse (62). “Dat komt ook omdat je zelf wat ouder wordt.’’ “De schrijfster uit ‘Zin’ kiest ervoor om zelf het moment van haar dood te bepalen. Dat fascineert me. Je moet sterk zijn om dat te kunnen. Natuurlijk roep ik ook dat ik dat wil als ik ongeneeslijk ziek zou worden. Maar of ik het ook nog zou kunnen volhouden als het zover is? Ik weet het niet.’’

Vriendschap
“We houden allebei op dezelfde manier van ons werk’’, denkt Ederveen hardop en Wouterse gaat verder: “En van de wereld die we daar creëren. Bovendien vinden we elkaar goed. We zijn geen vrienden die bij elkaar de deur platlopen, maar we zijn wel dikke collega-maatjes.’’ Ederveen weer: “We voelen elkaar aan, we hebben hetzelfde gevoel voor humor en voor drama. En toch zijn we allebei heel anders.’’ Vriendschap, dat is ook – naast de vergankelijkheid van het leven – een van de leidende thema’s in hun duovoorstellingen. Wouterse: “De schrijfster in ‘Zin’ hoeft niet in haar eentje haar dood tegemoet, ze doet dat samen met haar zoogvrouw. Vriendschap maakt dingen makkelijker om te dragen. En ook bij de twee tv-koks speelt vriendschap, ook al lijkt die na zoveel jaren tanende, een allesbepalende rol.’’

Opbouw
Tot slot Wouterse over de opbouw van het verhaal. “In het begin is de voorstelling heel veel lachen, maar beetje bij beetje wordt het van een ongelooflijke bende met kilo’s tekst tot iets wat steeds eenvoudiger, maar ook rijker en mooier wordt.’’

Het volledige interview is hier te lezen. Bron: Haarlemsdagblad

Recensies
‘Zin’ ging vrijdag 27 september in Première in de Toneelschuur Haarlem, waarna de media lovende kritieken schreven:

Theaterkrant: “Zin is een tekst vol kwinkslagen, woordgrappen en terzijdes met het publiek, in de herkenbare stijl van Ederveen. Gerardjan Rijnders laat de acteurs in zijn regie lekker losgaan en hun komisch talent tot in de perfectie verfijnen. Het is een ingewikkeld tragikomisch drama vol subplots, en als publiek raak je af en toe de draad kwijt. Maar het verhaal zit steviger in elkaar dan het op het eerste gezicht lijkt. Bovendien ontroeren de typetjes door hun geloofwaardige mimiek en motoriek, en waarachtig geacteerde emoties. Zin is een mooie kroon op het drieluik van de twee acteurs” De originele recensie is hier te lezen. 

Volkskrant ★★★★☆:  “Zin’ is een toneelstuk-in-een-toneelstuk dat met bijna niets te vergelijken is” Klik hier voor het hele artikel. 

AD ★★★★☆: “ZIN scheert dikwijls langs de zinloosheid van het bestaan, maar het gaat evenzeer over bezinning, levenszin en zingeving. Wouterse en Ederveen vinden elkaar, opnieuw, in een even amusant, spannend als ontroerend stuk” Lees hier de volledige recensie. 

De voorstelling is zaterdag 16 november om 20:15 uur te zien in De Naald, koop hier de kaarten.

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.
Lees meer over ons privacybeleid.