Het aangrijpende verhaal Emma wil leven

Emma is volgens haar ouders en artsen ernstig ziek. Hoewel ze probeert om naar hun adviezen te luisteren, is er iets dat haar steeds anders laat handelen. Iets dat sterker is dan haar eigen wil, namelijk de stem van anorexia. In haar hoofd is er constant een strijd gaande tussen leven en dood. Emma wil leven, maar is ze in staat om weerstand te bieden aan alle negatieve gedachten die haar hoofd vullen?

In de toneelbewerking zien we dat actrice Lisse Knaapen in de rol en in het hoofd van Emma stapt. Zij neemt je mee in Emma’s twijfels, angsten, maar ook geestige observaties. We zien een jonge vrouw die verlangt naar controle, maar daardoor juist de controle verliest. “[…] Ik denk dat we zo meer begrip kunnen kweken voor mensen die aan een eetstoornis lijden. We proberen te laten zien dat de ziekte meer behelst dan alleen een probleem met eten. […]”

“Wat een bijzondere documentaire, dacht ik toen ik ‘Emma wil leven’ zag,” vertelt Knaapen. ”[…] Ik vond het heel heftig om te zien hoe ver iemand zichzelf kan pushen. Dat je zo’n discipline hebt dat je een nieuwe waarheid in je hoofd creëert, waar niemand je meer aan kan laten twijfelen.” Knaapen wil door de voorstelling graag de raakvlakken met de worstelingen van de gemiddelde mens naar boven brengen. “Anorexia is een ingewikkelde ziekte. Het is, helaas nog steeds, voor veel mensen moeilijk te begrijpen wat er met iemand gebeurt die aan deze ziekte lijdt. Dat je zo streng voor jezelf moet zijn, jezelf moet bewijzen. […]” De actrice vertelt dat zij zichzelf ook herkent in de documentaire en dan vooral in de drang om jezelf constant te blijven bewijzen en tot het uiterste te pushen. Ook herkent zij in haar omgeving een aantal dingen uit de documentaire, zoals de lastige verhouding die veel vrouwen hebben met hun lichaam.

De solovoorstelling ‘Emma wil leven’ is op zaterdag 16 maart 20.15 uur te zien in De Naald. voor meer informatie en kaarten, klik hier.

 

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.
Lees meer over ons privacybeleid.