“Ik wilde dit verhaal per se vertellen”

Vijftien jaar duurde de aanloop om de film De Dirigent te maken. Vanaf dit najaar is de film in de bioscoop te zien. In De Naald wordt De Dirigent op 20 november en 4 december als TOPfilm vertoond voor een klein prijsje. De Dirigent is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de uit Nederland afkomstige Antonia Brico. Antonia groeide grotendeels op in Amerika en probeerde als vrouwelijke dirigent een voet tussen de deur te krijgen in het voornamelijk mannelijke vakgebied. Dit lukte haar met horten en stoten, omdat zij door bijna niemand serieus werd genomen. Uiteindelijk belandde zij bij het gerenommeerde Berliner Philharmoniker en de New Yorkse Philharmonic, maar ook deze optredens waren er maar zelden. Daarna moest zij smeken om op de dirigentenbok te mogen staan. Maar wat kiest Antonia uiteindelijk, de muziek of de liefde?

“Ik kende haar verhaal niet, maar werd er meteen door gegrepen”, zegt regisseur Maria Peters over Antonia Brico. Toen Peeters rondkeek in de dirigentenkamer van het Concertgebouw, zag zij dat er aan de muren alleen maar portretten hangen van mannen. “Daar had Antonia tussen moeten zitten. Maar zij kreeg nooit een kans.” Dit is een van de voornaamste redenen dat Peters vond dat het verhaal van Antonia wel gehoord moest worden. Zij is hier mee aan de slag gegaan en heeft zich hier vijftien jaar lang mee bezig gehouden. Peeters maakte al eerder succesvolle producties, zoals Sonny Boy, Kruimeltje en Pietje Bel. Klik hier voor het volledige artikel.

De Dirigent is op 20 november 14.00 uur en 4 december 19.30 uur te zien in De Naald, als TOPfilm voor een klein prijsje. Voor meer informatie en kaarten, klik hier.

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.
Lees meer over ons privacybeleid.